Surówki to zdrowe i pyszne dodatki do obiadu, które nie wymagają wiele pracy. Surówka ze świeżej kapusty z dodatkiem marchwi, jabłka, ananasa, to pyszny dodatek zarówno do ryby, jak i do mięsa. Kapusta jest dostępna praktycznie cały rok, tak że warto ją używać nie tylko gotowaną, ale i surową.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty białej
- 1 duża marchew
- 1 duże jabłko, lub 2 małe
- 4 krążki ananasa z puszki
- 1-2 łyżki soku z ananasa
- sól
- pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i drobno poszatkować nożem, lub na szatkownicy. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę przełożyć na salaterkę posypać solą i wygnieść ręką, aby zmiękła i puściła sok. Do kapusty dodać startą marchew i jabłko, wszystko wymieszać. Ananasa pokroić w kostkę i dodać do surówki. Na koniec doprawić do smaku pieprzem, dodać sok z ananasa i sok z cytryny, wszystko wymieszać. Surówkę przygotować na pół godziny przed obiadem, aby składniki się połączyły i nabrały smaku.