Racuchy drożdżowe jeść lubią prawie wszyscy, są pyszne, puszyste, idealne na podwieczorek, obiad, czy kolację. Nie każdy jednak zabiera się na zrobienie takich racuchów ze względu na ich przygotowanie. Ten przepis dostałam od koleżanki jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, sprawdzony wielokrotnie, racuchy zawsze się udają.
Składniki:
- 1 jajko
- 250 ml ciepłego mleka i 1/2 szklanki
- 25 gramów drożdży świeżych
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 500 gramów mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej
Wykonanie:
Do miski wlać 250 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka, dodać cukier, pokruszone drożdże, łyżkę mąki i wymieszać dokładnie, tak żeby nie było grudek. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut, aby drożdże wyrosły. Gdy drożdże wyrosną dodać sól, jajko i mieszając łyżką. lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, dodawać po trochu mąkę i po trochu 1/2 szklanki ciepłego mleka. Ciasto na racuchy musi być lepiące, ale nie za rzadkie, nie może być też za gęste. Z pół kilograma mąki została mi łyżka, ale nie zawsze tak się dzieje. Ciasto na racuchy przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Na patelnię wlać olej, 2-3 łyżki, tak aby dno było przykryte, podgrzać olej, nie może być on za gorący, bo spalą się nam racuchy , a w środku będą surowe, ale też nie może być za zimny. Łyżkę umoczyć w szklance wody i nabierać ciasta i kłaść na rozgrzany tłuszcz, racuchy lekko spłaszczyć, gdyż na patelni jeszcze urosną. Smażyć racuchy z każdej strony na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia. Usmażone wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby trochę obciekły. Racuchy podawać posypane z wierzchu cukrem pudrem najlepsze są ciepłe. Z porcji tej wyszło 20 racuchów.
Koniecznie jabłka do środka, mniam pycha :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję,bo wszędzie były przepisy z jabłkami a ja chciałem bez owoców 😊
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszniutkie jutro robię 🥰
OdpowiedzUsuń