Najbardziej znaną sałatką z buraczków są buraczki zasmażane do obiadu, robią je prawie wszyscy, ale ta sałatka jest inna i bardzo smaczna. Jest zrobiona z buraków pieczonych, z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, a wszystko polane sosem na bazie miodu. Takie niespotykane połączenie, przepis bardzo prosty, a taką sałatką możemy zaskoczyć nie tylko domowników, ale i gości.
Składniki:
- 3 pieczone buraki
- 5 suszonych śliwek bez pestek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 czubata łyżeczka miodu
Wykonanie:
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec razem ze skórką, aby były miękkie. Zimne buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Śliwki jeśli twarde namoczyć, jeśli miękkie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w cienkie paski i dodać do buraków. Orzechy włoskie posiekać dosyć drobno, połowę dodać do sałatki. Sałatkę wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Oliwę, ocet, miód utrzeć i polać sałatkę, dodać pieprz, sól i wymieszać. Gotową sałatkę posypać po wierzchu pozostałymi orzechami. Sałatka powinna się przegryźć, dlatego najlepiej przygotować ją pół godziny przed obiadem. Sałatka pasuje zarówno do kotletów jak i do zrazów w sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz