Tradycyjne kotlety mielone są szybkie w przygotowaniu i często goszczą na naszych stołach. Dziś moja propozycja jak można w prosty sposób je odmienić dodając do środka kawałek żółtego sera i papryki. Papryka może być świeża, lub konserwowa. Takie kotlety nie tylko są pyszne, ale pięknie się prezentują.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- kilka plasterków sera żółtego
- 1/3 papryki czerwonej
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Czerstwą bułką namoczyć w wodzie, lub w mleku. Mięso umyć i zmielić razem z odciśniętą bułką. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Do mięsa dodać jajko, cebulę, doprawić solą, pieprzem do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć wodą, nabierać porcję mięsa, rozpłaszczyć na dłoni na grubość pół centymetra, położyć kawałek papryki, przykryć plasterkiem sera żółtego, zamknąć mięsem i uformować podłużnego kotleta. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Gotowe kotlety podawać z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Właśnie kupiłam mielone. Ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuń