Faworki na piwie są trochę mniej kaloryczne, niż te z dodatkiem śmietany, ale bardzo dobre, kruche i delikatne. Przepis jest bardzo prosty i szybki, nie ma potrzeby ubijania wałkiem ciasta. Ważne jest też to, że produkty na faworki są odmierzane ,, tyle ile" tzn. jeśli szklanka żółtek to i szklanka piwa, a mąki ile się wgniecie, nie potrzebna jest waga, ani nie ma problemu jeśli są małe, lub duże żółtka.
Składniki:
- 1/2 szklanki żółtek(4 żółtka)
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- około 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do żółtek dodać sól i wymieszać widelcem. Mąkę przesiać, 1,5 szklanki wsypać na stolnicę, zrobić w środku dołek, wlać żółtka, siekać nożem z mąką i dolewać po trochu piwo. Zagnieść ciasto dosypując pozostałą mąkę i dobrze je wyrobić, tak aby nie kleiło się do rąk. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować cienko na placek, jeśli ciasto jest dobrze wyrobione, nie ma potrzeby podsypywania mąką w czasie wałkowania. Placek pokroić radełkiem, lub nożem na paski szerokości 3 cm, a potem każdy pasek na 10-12 cm. Po środku każdego paska zrobić nacięcie i przekręcić jeden koniec formując faworki. W między czasie rozgrzać tłuszcz może być smalec, najlepiej na średniej mocy palnika. Na gorący tłuszcz wrzucać faworki po kilka sztuk i smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Usmażone faworki wyjmować na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, chwilę odsączyć i układać na talerzu. Faworki posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz