Początek jesieni

17 lutego 2023

Bułki szybkie

 Bułki z mąki pszennej na drożdżach, bardzo prosty, sprawdzony przepis dla każdego. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia, a bułki są pyszne, mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu. Takie bułki domowe zadowolą każdego i znikają szybko, wystarczy posmarować je masłem. Bułek z tego przepisu wyszło dwanaście.


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 ml  wody
  • 200 ml mleka
  • 180 ml oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 25 gramów świeżych drożdży

Wykonanie:

Mleko podgrzać, nie może być gorące, tylko letnie, wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i czubatą łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek, dodać olej i przykryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu na około 20 minut, aby drożdże wyrosły. W szklance ciepłej wody wymieszać sól i dodać do wyrośniętych drożdży, wymieszać i dodawać po trochu przesianą mąkę, mieszać łyżką. Gdy ciasto zrobi się gęste, wtedy wyrabiać ręką, lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Mąki może trochę zostać, tak 2-3 łyżki, ale nie zawsze, zależy jak chłonie wodę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swą ilość. Przygotować dwie formy do pieczenia bułek, wyłożyć je papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką i lekko rozwałkować na placek grubości 3-4 cm i pokroić nożem na cztery części, a każdą część jeszcze na trzy mniejsze części, czyli będzie dwanaście trójkątów. Z każdego trójkąta uformować okrągłą bułkę, położyć na formę zlepieniem do dołu, lub nadać jej kształt taki jaki lubimy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Wstawić bułki i piec 20 minut, aż będą rumiane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz