Początek jesieni

21 lutego 2023

Biszkopt

  Przepis  sprawdzony na Biszkopt tylko z czterech jajek, na tortownicę o średnicy 22 cm. Biszkopt ten idealnie nadaje się do krojenia, pięknie wyrasta i jest bardzo delikatny. Wiele osób ma problem z upieczeniem biszkoptu, innym zaś zawsze się udaje. Ten przepis jest tak prosty, że uda się każdemu, nie ma tu proszku do pieczenia, ale jeśli ktoś chce może dodać płaską łyżeczkę proszku.



Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu


Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, wysmarować ją tłuszczem i posypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąki obie przesiać przez sitko, aby jeszcze je napowietrzyć. Białko dokładnie oddzielić od żółtek i ubijać mikserem najpierw na mniejszych obrotach, a potem je zwiększać dodając po trochu cukier, aż piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier się rozpuści. Do ubitej masy dodać cały czas ubijając żółtka. Gdy białko się połączy z żółtkami, za pomocą ręcznej trzepaczki mieszać delikatnie dodając po trochu mąkę. Na koniec dodać ocet i delikatnie wymieszać, ten składnik sprawi, że biszkopt będzie jeszcze bardziej puszysty. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni góra-dół, piec około 35 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Nie zalecam pieczenia z termoobiegiem, gdyż wtedy biszkopt się wysuszy. Biszkopt musi postać w formie około 10 minut, potem delikatnie  okroić nożem brzegi ciasta i otworzyć obręcz tortownicy. Biszkopt najlepiej przekroić na drugi dzień, lub co najmniej po kilku godzinach, gdy dobrze wystygnie. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz