Początek jesieni

26 lutego 2023

Makaron domowy krajanka

Makaron zrobiony samodzielnie jest nie tylko pyszny, ale zdrowy, gdyż nie zawiera żadnych ulepszaczy i prawdziwe jajka. Taki makaron robi się dosyć szybko, nie robię go dużo, chyba że jest taka potrzeba. Makaron wstążki robi się tak samo jak zwykły makaron, tylko kroi się inaczej.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 jajka
  • 1,2 łyżeczki soli
  • odrobina wody
  • mąka do podsypania


Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę i zrobić w środku dołek. Jajka jeśli duże to dwa, a jeśli małe trzy, rozmącić widelcem razem z solą i wlać w dołek do mąki. Widelcem mieszać jaja zgarniając z boków mąkę, gdy masa zrobi się gęsta, wtedy zacząć zagniatać ciasto rękami. Jeśli okaże się za twarde, można dolać 1-2 łyżki wody, zależy to od wielkości jajek. Ciasto dobrze wyrobić, jak przestanie kleić się do rąk i do stolnicy jest gotowe. Podzielić ciasto na połowę, każdą porcję cienko rozwałkować i zostawić, aby placek trochę się podsuszył. Gotowy placek kroimy na paski 15 cm, układamy jeden na drugi, przesypując mąką i kroimy na paski grubości około centymetra. Taki makron podajemy do zupy, do rosołu wolę drobno pokrojony, ale to już rzecz gustu. Można też pokroić radełkiem na długie wstążki, wtedy taki makaron podajemy z sosem pomidorowym, szpinakowym, lub owocami.

23 lutego 2023

Ciasto Kantyczka

 Kantyczka to pyszne, kolorowe ciasto, o ładnym wzorze i bardzo proste. Mimo, że wygląda na skomplikowane, uda się każdemu. Kantyczka to ciasto na większe okazje typu święta, imprezy, ale też takie po prostu do ,,kawki" . Ma też tą zaletę, że można upiec je wcześniej, nie starzeje się szybko, jest też odpowiednie na upały, gdyż nie rozpuści się.



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 300 gramów masła, lub dobrej margaryny
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • dżem duży, lub 2 małe

Polewa:

  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżeczki wody
  • 4 małe kawałki czekolady

Wykonanie:

Masło musi być w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek, dodawać po jednym do masy maślanej i cały czas ubijać. Mąkę przesiać, odłożyć dwie płaskie łyżki, do pozostałej dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do ubitej masy maślanej z żółtkami dodawać po trochu mąkę i ubijać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na trzy porcje. Do jednej dodać suchy mak, do drugiej kakao, a do trzeciej odłożone dwie łyżki mąki. Każdą porcję ciasta wymieszać. Przygotować formę 25x40 cm, lub inną, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Najpierw wyłożyć ciasto kakaowe, na wierzchu ułożyć biszkopty, które posmarować dżemem, smak taki jaki lubimy, może być wiśniowy, porzeczkowy, lub malinowy. Na biszkopty z dżemem wyłożyć ciasto z makiem i wyrównać, położyć znowu warstwę biszkoptów, dżem, może być inny, na koniec wyłożyć ciasto białe, wyrównać i wstawić go nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, piec 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Składniki polewy włożyć na patelnię, lub garnuszka i podgrzewać mieszając cały czas, aż polewa się połączy i zgęstnieje. Gotowe ciasto polać polewą, można posypać wiórkami kokosowymi, lub kolorową posypką.

21 lutego 2023

Biszkopt

  Przepis  sprawdzony na Biszkopt tylko z czterech jajek, na tortownicę o średnicy 22 cm. Biszkopt ten idealnie nadaje się do krojenia, pięknie wyrasta i jest bardzo delikatny. Wiele osób ma problem z upieczeniem biszkoptu, innym zaś zawsze się udaje. Ten przepis jest tak prosty, że uda się każdemu, nie ma tu proszku do pieczenia, ale jeśli ktoś chce może dodać płaską łyżeczkę proszku.



Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu


Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, wysmarować ją tłuszczem i posypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąki obie przesiać przez sitko, aby jeszcze je napowietrzyć. Białko dokładnie oddzielić od żółtek i ubijać mikserem najpierw na mniejszych obrotach, a potem je zwiększać dodając po trochu cukier, aż piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier się rozpuści. Do ubitej masy dodać cały czas ubijając żółtka. Gdy białko się połączy z żółtkami, za pomocą ręcznej trzepaczki mieszać delikatnie dodając po trochu mąkę. Na koniec dodać ocet i delikatnie wymieszać, ten składnik sprawi, że biszkopt będzie jeszcze bardziej puszysty. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni góra-dół, piec około 35 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Nie zalecam pieczenia z termoobiegiem, gdyż wtedy biszkopt się wysuszy. Biszkopt musi postać w formie około 10 minut, potem delikatnie  okroić nożem brzegi ciasta i otworzyć obręcz tortownicy. Biszkopt najlepiej przekroić na drugi dzień, lub co najmniej po kilku godzinach, gdy dobrze wystygnie. 





17 lutego 2023

Bułki szybkie

 Bułki z mąki pszennej na drożdżach, bardzo prosty, sprawdzony przepis dla każdego. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia, a bułki są pyszne, mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu. Takie bułki domowe zadowolą każdego i znikają szybko, wystarczy posmarować je masłem. Bułek z tego przepisu wyszło dwanaście.


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 ml  wody
  • 200 ml mleka
  • 180 ml oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 25 gramów świeżych drożdży

Wykonanie:

Mleko podgrzać, nie może być gorące, tylko letnie, wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i czubatą łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek, dodać olej i przykryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu na około 20 minut, aby drożdże wyrosły. W szklance ciepłej wody wymieszać sól i dodać do wyrośniętych drożdży, wymieszać i dodawać po trochu przesianą mąkę, mieszać łyżką. Gdy ciasto zrobi się gęste, wtedy wyrabiać ręką, lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Mąki może trochę zostać, tak 2-3 łyżki, ale nie zawsze, zależy jak chłonie wodę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swą ilość. Przygotować dwie formy do pieczenia bułek, wyłożyć je papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką i lekko rozwałkować na placek grubości 3-4 cm i pokroić nożem na cztery części, a każdą część jeszcze na trzy mniejsze części, czyli będzie dwanaście trójkątów. Z każdego trójkąta uformować okrągłą bułkę, położyć na formę zlepieniem do dołu, lub nadać jej kształt taki jaki lubimy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Wstawić bułki i piec 20 minut, aż będą rumiane. 

12 lutego 2023

Sałatka z buraków do obiadu

 Najbardziej znaną  sałatką z buraczków są buraczki zasmażane do obiadu, robią je prawie wszyscy, ale ta sałatka jest inna i bardzo smaczna. Jest zrobiona z buraków pieczonych, z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, a wszystko polane sosem na bazie miodu. Takie niespotykane połączenie, przepis bardzo prosty, a taką sałatką możemy zaskoczyć nie tylko domowników, ale i gości.



Składniki:

  • 3 pieczone buraki
  • 5 suszonych śliwek bez pestek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka miodu

Wykonanie:

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec razem ze skórką, aby były miękkie. Zimne buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Śliwki jeśli twarde namoczyć, jeśli miękkie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w cienkie paski i dodać do buraków. Orzechy włoskie posiekać dosyć drobno, połowę dodać do sałatki. Sałatkę wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Oliwę, ocet, miód utrzeć i polać sałatkę, dodać pieprz, sól i wymieszać. Gotową sałatkę posypać po wierzchu pozostałymi orzechami. Sałatka powinna się przegryźć, dlatego najlepiej przygotować ją pół godziny przed obiadem. Sałatka pasuje zarówno do kotletów jak i do zrazów w sosie.


10 lutego 2023

Faworki na piwie

 Faworki na piwie są trochę mniej kaloryczne, niż te z dodatkiem śmietany, ale bardzo dobre, kruche i delikatne. Przepis jest bardzo prosty i szybki, nie ma potrzeby ubijania wałkiem ciasta. Ważne jest też to, że produkty na faworki są odmierzane ,, tyle ile" tzn. jeśli szklanka żółtek to i szklanka piwa, a mąki ile się wgniecie, nie potrzebna jest waga, ani nie ma problemu jeśli są małe, lub duże żółtka.



Składniki:

  • 1/2 szklanki żółtek(4 żółtka)
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • około 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Do żółtek dodać sól i wymieszać widelcem. Mąkę przesiać, 1,5 szklanki wsypać na stolnicę, zrobić w środku dołek, wlać żółtka, siekać nożem z mąką i dolewać po trochu piwo. Zagnieść ciasto dosypując pozostałą mąkę i dobrze je wyrobić, tak aby nie kleiło się do rąk. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować cienko na placek, jeśli ciasto jest dobrze wyrobione, nie ma potrzeby podsypywania mąką w czasie wałkowania. Placek pokroić radełkiem, lub nożem na paski szerokości 3 cm, a potem każdy pasek na 10-12 cm. Po środku każdego paska zrobić nacięcie i przekręcić jeden koniec formując faworki. W między czasie rozgrzać tłuszcz może być smalec, najlepiej na średniej mocy palnika. Na gorący tłuszcz wrzucać faworki po kilka sztuk i smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Usmażone faworki wyjmować na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, chwilę odsączyć i układać na talerzu. Faworki posypać cukrem pudrem

3 lutego 2023

Kotlety mielone z niespodzianką

 Tradycyjne kotlety mielone są szybkie w przygotowaniu i często goszczą na naszych stołach. Dziś moja propozycja jak  można w prosty sposób je  odmienić dodając do środka kawałek żółtego sera i papryki. Papryka może być świeża, lub konserwowa. Takie kotlety nie tylko są pyszne, ale pięknie się prezentują.


Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • kilka plasterków sera żółtego
  • 1/3 papryki czerwonej
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Czerstwą bułką namoczyć w wodzie, lub w mleku. Mięso umyć i zmielić razem z odciśniętą bułką. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Do mięsa dodać jajko, cebulę, doprawić solą, pieprzem do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć wodą, nabierać porcję mięsa, rozpłaszczyć na dłoni na grubość pół centymetra, położyć kawałek papryki, przykryć plasterkiem sera żółtego,  zamknąć mięsem i uformować podłużnego kotleta. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Gotowe kotlety podawać z ugotowanymi ziemniakami i surówką.


2 lutego 2023

Szybkie racuchy drożdżowe

 Racuchy drożdżowe jeść lubią prawie wszyscy, są pyszne, puszyste, idealne na podwieczorek, obiad, czy kolację. Nie każdy jednak zabiera się na zrobienie takich racuchów ze względu na ich przygotowanie. Ten przepis dostałam od koleżanki jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, sprawdzony wielokrotnie, racuchy zawsze się udają.



Składniki:

  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka i 1/2 szklanki
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 500 gramów mąki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej

Wykonanie:

Do miski wlać 250 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka, dodać cukier, pokruszone drożdże, łyżkę mąki i wymieszać dokładnie, tak żeby nie było grudek. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut, aby drożdże wyrosły. Gdy drożdże wyrosną dodać sól, jajko i mieszając łyżką. lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, dodawać po trochu mąkę i po trochu 1/2 szklanki ciepłego mleka. Ciasto na racuchy musi być lepiące, ale nie za rzadkie, nie może być też za gęste. Z pół kilograma mąki została mi łyżka, ale nie zawsze tak się dzieje. Ciasto na racuchy przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Na patelnię wlać olej, 2-3 łyżki, tak aby dno było przykryte, podgrzać olej, nie może być on za gorący, bo spalą się nam racuchy , a w środku będą surowe, ale też nie może być za zimny. Łyżkę umoczyć w szklance wody i nabierać ciasta i kłaść na rozgrzany tłuszcz, racuchy lekko spłaszczyć, gdyż na patelni jeszcze urosną. Smażyć racuchy z każdej strony na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia. Usmażone wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby trochę obciekły. Racuchy podawać posypane z wierzchu cukrem pudrem najlepsze są ciepłe. Z porcji tej wyszło 20 racuchów.