21 stycznia 2023

Ozorki wieprzowe w sosie własnym

 Ozorki wieprzowe w sosie własnym to danie klasyczne w polskiej kuchni, robione często przez moją babcię i mamę. Mięso z ozorków wieprzowych jest bardzo delikatne i smaczne. Szkoda, że to danie straciło nieco na popularności, ale nadal pojawia się w wielu domach, a także w restauracjach, warto do niego wrócić.



Składniki:

  • 6 ozorków wieprzowych
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • smalec
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Wykonanie:

Ozorki umyć, wyciąć ślinianki, jeszcze raz umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować  godzinę. Włoszczyznę obrać i umyć. Ozorki wyjąć, a wywar wylać, zalać zimną wodą i obrać ze skóry, wtedy skóra na ozorkach łatwiej się oddziela. Obrane ozory włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, obraną włoszczyznę, zalać wodą, tak aby je przykryła, osolić do smaku, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem, aż ozorki będą miękkie. Miękkie ozory wyjąć z wywaru i pokroić na plastry, a następnie przełożyć do wywaru. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto na smalcu, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, którą rozprowadzić wywarem z ozorków, a następnie wlać do garnka z ozorkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, można dodać trochę majeranku. Ozorki w sosie własnym podawać z kaszą lub z ziemniakami.

3 komentarze:

  1. Co dom to inny przepis.My też uwielbiamy ozorki.Moje są moczone w zimnej wodzie a następnie gotowane z warzywkami, wywaru nie wylewan tylko robie ciasto lane i jest zupa.Ozorki podaję w sosie chrzanowym lub musztardowym.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robię w sosie chrzanowym, a w sosie własnym to przepis z mojego rodzinnego domu, pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ja tak samo

      Usuń