Naleśniki z mięsem to pyszne danie obiadowe, lub kolacyjne, które można przygotować w kilka minut. Mięso na nadzienie to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, które często zostaje nie zjedzone. Takie naleśniki to treściwe, wartościowe danie, które chętnie zjedzą i dorośli i dzieci. Można przygotować je wcześniej, a potem tylko obsmażyć na patelni, mamy wtedy szybki, pyszny posiłek.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1-2 jajka
- szczypta soli
Farsz:
- 300-400 gramów mięsa gotowanego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 2-3 łyżki rosołu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Przygotować farsz: cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na tłuszczu. Mięso gotowane, najlepiej wykorzystać te z rosołu, zmielić przez maszynkę razem z przesmażoną cebulą, można też dodać marchewkę z rosołu. Do mięsa dodać jajko, sól, pieprz, gałkę mieloną i wszystko wymieszać, dodać bułkę tartą i trochę rosołu jeśli nadzienie jest gęste. Jajka zmiksować z solą, dodać mleko, wodę, wymieszać i miksując dodawać mąkę, zostawić ciasto na kilka minut, aby odpoczęło. Patelnię nagrzać lekko smarować olejem i usmażyć cienkie naleśniki. Ciasto nie może być gęste, powinno dać się rozprowadzić poruszając patelnią, Naleśniki smarować farszem, składać na pół, znowu na pół w tak zwaną chusteczkę. Gotowe naleśniki przysmażyć na złoto na patelni przed podaniem.
Nalesniki lubię w każdej wersji:):)
OdpowiedzUsuń