Knedle mogą być podane na słodko z owocami, ale też doprawione na ostro z mięsem. Moja dzisiejsza propozycja to knedle nadziewane uduszoną na maśle cebulą, doprawioną solą i pieprzem, mało spotykane ale bardzo smaczne i dosyć proste w wykonaniu danie. Knedle polane są po wierzchu skwarkami z boczku, ale mogą też być polane zrumienioną cebulą.
Składniki:
- 0,65 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka czubata bułki tartej
- sól
- pieprz
- 150 gramów boczku
Najpierw przygotować farsz: cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć ją na wolnym grzaniu, aż zmięknie i zrobi się złota, doprawić ją do smaku solą i pieprzem, tak żeby była dosyć ostra. Zostawić, aby przestygła, a następnie dodać bułkę tartą i wymieszać. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, które zostały nam z obiadu. Zimne ziemniaki zmielić, lub przetrzeć przez praskę, przełożyć do miseczki, wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę pszenną, włożyć wyjęte ziemniaki, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i zagnieść ciasto na knedle. Formować knedle biorąc po kawałku ciasta, rozpłaszczyć na dłoni, dodać łyżeczkę farszu i zlepiać knedle, które układać na posypaną mąką deseczkę. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucać na wrzątek knedle, gdy wypłyną do wierzchu zmniejszyć grzanie i wolno gotować 7 minut. Na patelni przesmażyć boczek pokrojony w kostkę. Gorące knedle odcedzić, wyłożyć na talerz i polać skwarkami z boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz