Początek jesieni

3 stycznia 2023

Kapuśniak na kiełbasie

 Kapuśniak z kiszonej kapusty to pyszne danie jednogarnkowe, treściwe i rozgrzewające, a w dodatku gotuje się bardzo szybko. Zapach zupy roznosi się po całym domu, trudno go ukryć. Kapuśniak najlepszy jest z ukiszonej sobie kapusty, ja taką mam, kiszę co roku, taka kapusta to samo zdrowie, ale oczywiście uda się też z kupnej.



Składniki:

  • 500 gramów kiszonej kapusty
  • 600 gramów dobrej wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1,5 litra wody
  • 600 gramów ziemniaków
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, umyć i zalać wodą, zagotować. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, posiekać nożem na mniejsze kawałki i dodać do garnka, zagotować, zmniejszyć grzanie, dodać liście laurowe i ziele angielskie i wolno gotować pół godziny. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować oddzielnie, a następnie dodać do kapuśniaku, gdy kapusta będzie miękka. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy trochę zmięknie dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko zrumienić. Całość z patelni przełożyć do zupy, doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Na koniec dodać do kapuśniaku szczyptę cukru i sok z kapusty, oczywiście tyle, aby zupa była wystarczająco kwaśna. Sok dodajemy na koniec, gdyż gdy będziemy go długo gotować to straci witaminy, a to samo zdrowie.

3 komentarze:

  1. Jaką kapustę kiszona polecacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sobie ukiszoną, można kisić od razu w słoikach, na Blogu jest przepis, pozdrawiam!

      Usuń