Początek jesieni

11 stycznia 2023

Cepeliny z serem

 Cepeliny nazywane też kartaczami, to podłużne, duże kluski ziemniaczane nadziewane serem białym z dodatkiem smażonej cebuli, doprawionej na ostro pieprzem i solą. Danie popularne na Podlasiu, ale w innych regionach też chętnie jedzone. Cepeliny mogą być nadziane także mięsem.



Składniki:

  • 1,5 kg surowych ziemniaków
  • 500 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • mąka pszenna

Farsz:

  • 350 gramów twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Okrasa:

  • 200 gramów wędzonego boczku

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na tłuszczu na złoto. Ser pognieść widelcem, dodać cebulę, sól i pieprz, wszystko wymieszać, farsz powinien być pikantny.

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, wyłożyć wszystko na sitko i zostawić, aby sok się odcedził. Ziemniaki ugotowane przetrzeć przez praskę, lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Surowe ziemniaki za pomocą kawałka płótna odcisnąć, tak aby były prawie suche. Najlepiej nabierać nie za dużo ziemniaków na kawałek płótna i wyciskać rękami. Do miski włożyć przetarte gotowane ziemniaki, dodać wyciśnięte surowe. Sok zlać, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną i szybko zarobić ciasto. Jeśli ciasto będzie kleiło się bardzo do rąk, to wtedy trzeba dłonie oprószyć mąką. Nabierać porcję ciasta, spłaszczyć na dłoni, po środku położyć nadzienie z sera, a następnie sklejać formując duże, podłużne cepeliny. W garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucać kluchy na wrzącą wodę, gdy wypłyną, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15 minut. Nie wrzucać wszystkich cepelinów na raz, tylko po kilka sztuk, tak żeby mogły wolno pływać. Gotowe cepeliny wyjmować delikatnie łyżką cedzakową, podawać polane zrumienionymi skwarkami z boczku. Z porcji wyszło 12 cepelinów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz