Początek jesieni

24 stycznia 2023

Biedna Zalewajka

 Zalewajka to bardzo prosta, szybka zupa, biedna, gdyż zawiera mało składników. Taką zupę kiedyś bardzo często gotowano, szczególnie w ubogich domach. Są różne wersje Zalewajki, takie na bogato z kiełbasą, zaprawiane śmietaną, ale prawdziwa to ugotowane ziemniaki, zalane sokiem z kapusty kiszonej, ogórków, czy zakwasem żytnim, okraszona skwarkami ze słoniny, lub z boczku.



Składniki:

  • 600-700 gramów ziemniaków
  • 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
  • 150 gramów boczku
  • 1 cebula mała
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i zalać wodą, aby tylko przykryła je, dodać liść laurowy i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż ziemniaki będą miękkie, około 15-20 minut. Boczek, lub słoninę pokroić w kostkę i na małym grzaniu smażyć na patelni, aby skwarki trochę się wytopiły, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż cebula się zrumieni. Całość z patelni dodać do Zalewajki, a następnie wlać sok z kapusty kiszonej, tak do smaku, więcej lub mniej. Dopiero na koniec doprawić solą, gdyż sok z kapusty jest słony, pieprzem i majerankiem. Zalewajki nie potrzeba zagęszczać mąką, gdyż ziemniaki wystarczającą ją zagęszczą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz