Zalewajka to bardzo prosta, szybka zupa, biedna, gdyż zawiera mało składników. Taką zupę kiedyś bardzo często gotowano, szczególnie w ubogich domach. Są różne wersje Zalewajki, takie na bogato z kiełbasą, zaprawiane śmietaną, ale prawdziwa to ugotowane ziemniaki, zalane sokiem z kapusty kiszonej, ogórków, czy zakwasem żytnim, okraszona skwarkami ze słoniny, lub z boczku.
Składniki:
- 600-700 gramów ziemniaków
- 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
- 150 gramów boczku
- 1 cebula mała
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- liść laurowy
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i zalać wodą, aby tylko przykryła je, dodać liść laurowy i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż ziemniaki będą miękkie, około 15-20 minut. Boczek, lub słoninę pokroić w kostkę i na małym grzaniu smażyć na patelni, aby skwarki trochę się wytopiły, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż cebula się zrumieni. Całość z patelni dodać do Zalewajki, a następnie wlać sok z kapusty kiszonej, tak do smaku, więcej lub mniej. Dopiero na koniec doprawić solą, gdyż sok z kapusty jest słony, pieprzem i majerankiem. Zalewajki nie potrzeba zagęszczać mąką, gdyż ziemniaki wystarczającą ją zagęszczą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz