Surówka z kapusty świeżej, idealna do dań zarówno z mięsa, jak i z ryby. Smak niepowtarzalny nadaje jej sos na bazie miodu. Kapusta w surówce jest miękka, lekko chrupiąca, idealnie komponuje się z jabłkiem i marchewką. Taki dodatek do obiadu chętnie zjedzą i dzieci i dorośli.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty białej
- 2 jabłka
- 1 duża marchew
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka czubata miodu
Wykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Tak przygotowaną kapustę lekko posolić i wygnieść ręką, wtedy kapusty zmięknie, zmniejszy też się jej ilość. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, zaś umyte i obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać warzywa do surówki i wymieszać. W małym kubku wymieszać miód, ocet jabłkowy, może być sok z cytryny, oraz oliwę, można ją zastąpić dobrym olejem, gdy sos się połączy polać surówkę, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Surówkę przygotować pół godziny przed obiadem, wtedy nabierze smaku.