Szyszki to pyszne ciasteczka bez pieczenia, takie typowo na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko, sprawdzą się też na słodki stół, wszelkie imprezy dla najmłodszych i tak po prostu na coś słodkiego do kawy. Przepis szybki i prosty. a szyszki zawsze się udają i są smaczne.
Składniki:
- 200 gramów herbatników
- 2 łyżki kakao
- 50 gramów masła
- 2 łyżki cukru
- 3 małe kawałki czekolady gorzkiej
- 1 łyżka miodu
- garść orzechów włoskich
- 6-7 łyżek mleka świeżego
- kilka kropli olejku rumowego
- płatki śniadaniowe czekoladowe
Wykonanie:
Herbatniki zmielić razem z orzechami, lub pokruszyć, włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem do ciasta. Na patelnię dodać masło, cukier, kakao i pięć łyżek mleka, mieszając podgrzewać, dodać czekoladę i wymieszać, zrobi nam się polewa czekoladowa. Gorącą polewę wlać do pokruszonych herbatników i wymieszać, dodać miód, lub dżem i olejek rumowy, jeśli masa jest za gęsta dodać jeszcze mleka. Z masy formować w rękach szyszki, takie stożki i układać na tacy. W każdy stożek zaczynając od dołu wciskać płatki czekoladowe, tworząc szyszki. Gotowe szyszki wstawić do lodówki, można posypać je cukrem pudrem, będą wtedy ośnieżone. Z porcji tej wyszło 12 szyszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz