Szarlotka prosta i szybka, na kruchym spodzie, która zawsze się uda. Jest to przepis zarówno dla początkujących, jak i dla tych, którym pieczenie nie jest obce. Nie trzeba wcześniej smażyć jabłek, oczywiście jeśli mamy zrobiony w słoikach mus możemy go użyć. Ciasto kruche jest z jednego jajka, tak więc propozycja dla tych, co muszą je ograniczać.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 margaryny ,,Kasi"
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę oleju
- 6-7 dużych jabłek
- cynamon
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, a margarynę pokroić na małe kawałki, najlepiej aby była w temperaturze pokojowej i posiekać nożem z mąką. Gdy mąka połączy się z margaryną, dodać jajko, cukier, śmietanę i zagnieść ciasto, dodając jeszcze trochę oleju, aby ciasto połączyło się w kulę, ilość oleju zależy od wielkości jajka, gęstości śmietany, tak że trudno dokładnie określić. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło. Przygotować jabłka: obrać je i zetrzeć na tarce o dużych otworach, a następnie przełożyć na sitko, aby odcedzić sok. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, przygotować formę 20/30 cm. i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Większą część ciasta tak 2/3 pokroić w plastry i wyłożyć na dno formy, ręką wylepić dokładnie powierzchnię. Jabłka dokładnie odcisnąć z soku, dodać cynamon, jeśli są kwaśne można dosłodzić. Ciasto kruche posmarować białkiem, wtedy ciasto nie zwilgotnieje od jabłek, wyłożyć jabłka lekko je dociskając, wyrównać. Pozostałe ciasto rwać na małe cienkie kawałki, takie jak zacierki i przykryć jabłka. Szarlotkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, funkcja grzania góra-dół i piec około godzinę do ładnego zrumienienia. Gotową szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz