Początek jesieni

11 grudnia 2022

Sałatka jarzynowa

 Sałatka jarzynowa to królowa sałatek, której nie może zabraknąć na imprezie, czy świątecznym stole. Robię różne sałatki, ale ta jest wyjątkowa, tradycyjna, robią ją prawie wszyscy, przeważnie z tych samych składników, a jednak w każdym domu smakuje trochę inaczej. Sałatka jarzynowa idealnie podkreśla smak mięsa, ale pyszna też jest sama.






Składniki:

  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • por biała część
  • 5 jajek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 duże jabłko
  • 3 ziemniaki
  • majonez
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Warzywa marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć dokładnie, zalać wodą, lekko osolić i ugotować aż będą miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Jajka ugotować na twardo, a groszek odcedzić z zalewy na sitku. Zimne warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone  pokroić w drobną kostkę razem ze skórką, odkroić tylko twarde końcówki, włożyć na sitko i zostawić, aby trochę się osuszyły. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić obrane i zimne jajka. Por tylko białą część pokroić w kostkę, wyłożyć na sitko i polać wrzątkiem. Można zamiast pora dodać cebulę. Wszystkie pokrojone  warzywa przełożyć do salaterki, dodać odcedzony groszek, lekko oprószyć pieprzem i solą. Do majonezu dodać musztardę, wymieszać i połączyć z sałatką jarzynową. Ilość majonezu zależy jaką sałatkę lubimy, dodaję około sześć łyżek. Na koniec spróbować, doprawić, nie przesadzać jednak z przyprawami, gdyż sałatka jak trochę postoi nabiera smaku. Majonez polecam zrobić sobie, przepis Majonez domowy

1 komentarz:

  1. Zamiast ogórków kiszonych daję konserwowe. Masz rację to klasyka w kuchni.

    OdpowiedzUsuń