Sałatka jarzynowa to królowa sałatek, której nie może zabraknąć na imprezie, czy świątecznym stole. Robię różne sałatki, ale ta jest wyjątkowa, tradycyjna, robią ją prawie wszyscy, przeważnie z tych samych składników, a jednak w każdym domu smakuje trochę inaczej. Sałatka jarzynowa idealnie podkreśla smak mięsa, ale pyszna też jest sama.
Składniki:
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- pół selera
- por biała część
- 5 jajek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 ogórki kiszone
- 1 duże jabłko
- 3 ziemniaki
- majonez
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Warzywa marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć dokładnie, zalać wodą, lekko osolić i ugotować aż będą miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Jajka ugotować na twardo, a groszek odcedzić z zalewy na sitku. Zimne warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę razem ze skórką, odkroić tylko twarde końcówki, włożyć na sitko i zostawić, aby trochę się osuszyły. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić obrane i zimne jajka. Por tylko białą część pokroić w kostkę, wyłożyć na sitko i polać wrzątkiem. Można zamiast pora dodać cebulę. Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do salaterki, dodać odcedzony groszek, lekko oprószyć pieprzem i solą. Do majonezu dodać musztardę, wymieszać i połączyć z sałatką jarzynową. Ilość majonezu zależy jaką sałatkę lubimy, dodaję około sześć łyżek. Na koniec spróbować, doprawić, nie przesadzać jednak z przyprawami, gdyż sałatka jak trochę postoi nabiera smaku. Majonez polecam zrobić sobie, przepis Majonez domowy
Zamiast ogórków kiszonych daję konserwowe. Masz rację to klasyka w kuchni.
OdpowiedzUsuń