Pasztet z mięsa drobiowego to pyszny dodatek do chleba, który lubią zarówno dzieci jak i dorośli. Zostaje też zawsze rosół z gotowania mięsa, który możemy wykorzystać do przygotowania zupy. Przepis nie jest trudny, a taki domowy pasztet jest delikatny, smaczny i pachnący. Mięso może być różne, można też dodać trochę wieprzowiny.
Składniki:
- 2,5 kg mięsa z drobiu
- 0,75 kg podgardla bez skóry, lub boczku
- 200 gramów wątróbki
- 3 jajka
- marchewka
- 2 czerstwe bułki
- 1 łyżka majeranku
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso drobiowe, ja miałam udo z indyka, piersi z kaczki, kurczaka i podgardle, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę, sól do smaku, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż mięso będzie miękkie. Miękkie mięso obrać z kości. Wątróbkę włożyć do wrzącego wywaru, zagotować i wyjąć, jeśli będzie gotowała się dłużej to może być gorzka. Bułkę namoczyć w wywarze pozostałym po gotowaniu mięsa. Obrane mięso, wątróbkę, marchewkę i odciśnięte z wywaru bułki, zmielić dwa razy przez maszynkę do mięsa. Do zmielonej masy dodać pieprz, dodałam łyżeczkę, ale dodajemy do smaku, sól, zmieloną gałkę, roztarty w dłoniach majeranek jajka i wyrabiamy ręką, jeśli masa jest za gęsta można dolać wywaru z gotowanego mięsa. Pasztet nie może być za ścisły, ale też i może być rzadki, ja dodałam 1/4 szklanki, ale nie jest to reguła, zależy od mięsa. Przygotować formę, wysmarować ją smalcem i posypać bułką tartą, włożyć pasztet delikatnie go docisnąć i wyrównać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec pasztet około 70 minut, do ładnego zrumienienia.
Muszę kiedyś spróbować:)
OdpowiedzUsuń