Pieguski to pyszne ciasteczka z orzechami i czekoladą. Przepis jest prosty, nie trzeba ciasta ani specjalnie wyrabiać, ani wałkować. Pieguski są pyszne, chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku. Można zrobić je wcześniej, gdyż nie starzeją się szybko, idealne na każdą okazję. Składniki mierzone szklanką o pojemności 200 ml.
Składniki:
- 70 gramów masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 duże jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli2 płaskie łyżki posiekanych orzechów
- 2 płaskie łyżki posiekanej czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Masło stopić, dodać cukier, łyżkę mleka, cukier waniliowy i wymieszać łyżką, aż składniki ładnie się połączą. Orzechy włoskie posiekać nożem na mniejsze kawałki, tak samo posiekać czekoladę, nie za drobno, gdyż inaczej zginie nam w pieguskach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, dosypywać po trochu do masła z jajkiem i mieszać mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub mieszać łyżką. Na koniec dodać posiekane orzechy i czekoladę i wymieszać. Ciasto jest dosyć miękkie, ale plastyczne. Łyżeczką nabierać część ciasta i formować małe kulki, ciasteczka bardzo rosną, układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ręce można lekko oprószyć mąką, jeśli ciasto bardzo się klei do rąk. Piekarnik nagrzać do 175 stopni góra-dół i bardzo ważne piec ciasteczka 12-14 minut, nie można ich piec dłużej, gdyż się wysuszą. Pieguski po upieczeniu są bardzo miękkie, dlatego niech poleżą w formie 5 minut i dopiero je wyjąć. Ciasteczek wyszło 40 sztuk.