Dynia to bardzo smaczne i zdrowe warzywo, często wykorzystywane w kuchni, robię z niej mus na zimę, placki na słodko i na ostro, a także zupę. Dziś przepis na zupę z dyni na ostro po Bawarsku, zwana też zupą niemiecką, jest pyszna, rozgrzewająca, szybka i raczej trudno zgadnąć, że głównym składnikiem jest dynia.
Składniki:
- 1, 40 obranej dyni
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 2 średnie cebule
- 2-3 suszone grzybki
- 1 paczka mrożonego zielonego groszku
- 2 łyżki śmietany
- 2 l wywaru warzywnego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- papryka ostra
- olej
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, tak sama pokroić umytą i wydrążoną z nasion paprykę. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, lekko ją obsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę dynię, mieszając smażyć chwilę, na koniec dodać pokrojoną paprykę, lekko osolić i dusić chwilę wszystko. Dynię z warzywami przełożyć do garnka, zalać bulionem z warzyw. Suszone grzyby zmielić w młynku do kawy, lub wcześniej namoczyć i dodać do zupy. Zupę gotować około 20 minut, jeśli warzywa będą miękkie wszystko zmiksować, dodać mrożony groszek, doprawić do smaku kurkumą, solą, pieprzem i ostrą papryką, wolno gotować około 10 minut. Na koniec dodać śmietanę, najpierw ją rozmieszać z odrobiną zupy, a następnie wlać do garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz