Żeberka wieprzowe marynowane wcześniej i pieczone w piekarniku to smaczne, sycące danie na zwykły obiad, czy spotkanie rodzinne w większym gronie. Żeberka są soczyste, mięciutkie i co bardzo ważne, robią się właściwie same, dlatego świetnie się sprawdzają na święta, czy imprezy jak nie mamy za dużo czasu.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże cebule
- 3/4 szklanki ketchupu pikantnego(mały słoik)
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Przygotować naczynie: może być żaroodporne, forma do pieczenia, wielkość taka, aby żeberka zmieściły się jedną warstwą, mogą trochę na siebie nachodzić. Pokrojone na porcje żeberka ułożyć w naczyniu i lekko posolić po wierzchu. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć, lub pokroić drobno, dodać ketchup, olej, sos sojowy, paprykę, miód, i wszystko wymieszać. Żeberka zalać marynatą, przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny. Gdy mięso się zamarynuje nagrzać piekarnik góra-dół do 180 stopni, wstawić przykryte żeberka i piec półtorej godziny. Sprawdzić czy już wystarczająco miękkie, jeśli tak są gotowe do jedzenia.
Lubię żeberka.
OdpowiedzUsuń