Początek jesieni

25 listopada 2022

Szare kluski ze skwarkami

 Szare kluski z tartych surowych ziemniaków,  ale z dodatkiem też i gotowanych, polane skwarkami z topionego wędzonego boczku i zrumienionej cebulki to pyszne i bardzo proste danie. Kluski takie były robione w moim domu od zawsze, ja też je robię, chociaż idę trochę na skróty, trę ziemniaki w malakserze, a nie tak jak moja mama na tarce na drobnych otworach. Danie proste, smaczne i tanie, a można się najeść.


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej lub pszennej
  • 300 gramów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • sól

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce, wyłożyć na sitko i zostawić aby sok się odsączył. Ziemniaki gotowane, mogą być z poprzedniego dnia, przetrzeć przez praskę, dzięki nim kluski szare będą miękkie. Odsączone ziemniaki wyłożyć do miski, dodać przetarte gotowane ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, oraz skrobię, która została na dnie odsączonego soku, wszystko wymieszać łyżką i dodawać mąkę żytnią, trudno określić dokładną ilość, zależy to od gatunku ziemniaków, najlepiej wrzucić jeden klusek do wrzącej wody i jeśli zachowa swój kształt to masa ziemniaczana jest dobra, jeśli rozpłynie się, trzeba dodać mąki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i łyżką maczaną we wrzątku nabierać 1/3 łyżki ciasta ziemniaczanego i wrzucać na wrzącą wodę kluski, za każdym razem należy łyżkę najpierw umoczyć we wrzątku i nabierać ciasto. Kluski gdy wypłyną na wierzch, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Boczek pokroić w kostkę, stopić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i wszystko przesmażyć. Gotowe kluski odcedzić, wylać na sito, wkładać na talerze i polać skwarkami z boczku i cebulą.

9 komentarzy:

  1. Super smaczne kluski jadłam będąc dzieckiem u babci na wakacjach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie,też mi się kojarzą z babcią

      Usuń
  2. Bardzo lubię te kluseczki. Najbardziej smakują ze skwarkami, lub cebulką. Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, pozdrawiam i zapraszam częściej!

      Usuń
    2. A u mojej mamy w domu jadło się szare kluchy z mlekiem.

      Usuń
  3. Ja daję jajko a tu nie ma,to znaczy że można bez jajka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też tak robię i bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie daje gotowanych ziemniaków, a do boczku i cebuli dodaje jeszcze jajka

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię zelazne kluski. Ziemniaki utarte i cebula,sol,pieprz. Garnek trzymać na małym ogniu,często mieszając Lyszka drewniana.Do tego sos np grzybowa i kotlet mielony.

    OdpowiedzUsuń