Surówka z kapusty pekińskiej, taka prosta i smaczna, z dodatkiem marchwi, jabłka, ogórka kiszonego i papryki, a wszystko polane pysznym słodko-kwaśnym sosem. Taka surówka pasuje zarówno do mięsa jak i do ryby, jest bardzo zdrowa i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 papryka czerwona mała
- 1marchewka
- 2 ogórki kiszone
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Kapustę pekińską umyć, uszkodzone liście odrzuci, a resztę drobno posiekać i przełożyć do salaterki, posypać solą i pieprzem. Marchew umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać do kapusty pekińskiej i wymieszać. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona, pokroić w drobną kostkę i tak sama pokroić ogórki kiszone i dodać do surówki. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do surówki i od razu dodać sok świeżo wyciśnięty z cytryny wymieszany z miodem, wtedy jabłko nam nie ściemnieje. Zamiast soku z cytryny można dodać ocet jabłkowy, lub sok z kiszonych ogórków. Doprawić surówkę do smaku i dodać na koniec zieloną natkę pietruszki, która nie tylko doda smaku, ale też dostarczy witaminy C. Dobrze przygotować surówkę trochę wcześniej, wtedy warzywa puszczą sok i smaki się połączą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz