Początek jesieni

18 listopada 2022

Seromakowiec

 Seromakowiec to pyszne ciasto, na kruchym spodzie, które powstało z połączenia masy makowej i masy sernikowej. Na moim blogu jest już przepis na Seromak, ale ten jest trochę inny. Masę makową robię sama z maku, ale można użyć gotowej masy, chociaż ja polecam taką sobie zrobioną. Seromakowiec wymaga trochę pracy, ale warto, smak ciasta nam to wynagrodzi.





Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Masa sernikowa:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy

Masa makowa:

  • 250 gramów maku
  • 2 jajka
  • 100 gramów rodzynek
  • 80 gramów orzechów, bakalii
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 aromat migdałowy
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki kaszy manny


Wykonanie Seromakowca:

 Mak wieczorem sparzyć gotowaną wodą i zostawić na noc. Rano mak dokładnie odcedzić, zmielić przez maszynkę do mięsa dwa razy, dodając cukier.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i rozłożyć je w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia 25 na 40 cm.
 Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, a bakalie i orzechy pokroić drobno. W rondlu rozgrzać masło, jak się rozpuści dodać miód i zmielony mak, mieszając podgrzewać do zagotowania, zmniejszyć grzanie i wolno dusić, cały czas mieszając przez 10 minut. Dodać bakalie, trochę aromatu migdałowego, kaszę manną i żółtka, wymieszać i zostawić do przestudzenia. Ubić cztery białka (2 pozostałe i 2 od ciasta kruchego) na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. 
Ser zmielić przez maszynkę do mięsa, może być mielony, ale nie rzadki. Jajka i żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować. Na przygotowane kruche ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać i wyłożyć masę serową. Piekarnik nagrzać góra-dół do 170 stopni i piec seromakowiec 70 minut, lub dłużej do ładnego zrumienienia. Gotowe ciasto można polać lukrem, lub polewą czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz