Seromakowiec to pyszne ciasto, na kruchym spodzie, które powstało z połączenia masy makowej i masy sernikowej. Na moim blogu jest już przepis na Seromak, ale ten jest trochę inny. Masę makową robię sama z maku, ale można użyć gotowej masy, chociaż ja polecam taką sobie zrobioną. Seromakowiec wymaga trochę pracy, ale warto, smak ciasta nam to wynagrodzi.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 gramów mąki pszennej
- 100 gramów masła
- 100 gramów cukru
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
Masa sernikowa:
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
Masa makowa:
- 250 gramów maku
- 2 jajka
- 100 gramów rodzynek
- 80 gramów orzechów, bakalii
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 aromat migdałowy
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki kaszy manny
Mak wieczorem sparzyć gotowaną wodą i zostawić na noc. Rano mak dokładnie odcedzić, zmielić przez maszynkę do mięsa dwa razy, dodając cukier.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i rozłożyć je w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia 25 na 40 cm.
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, a bakalie i orzechy pokroić drobno. W rondlu rozgrzać masło, jak się rozpuści dodać miód i zmielony mak, mieszając podgrzewać do zagotowania, zmniejszyć grzanie i wolno dusić, cały czas mieszając przez 10 minut. Dodać bakalie, trochę aromatu migdałowego, kaszę manną i żółtka, wymieszać i zostawić do przestudzenia. Ubić cztery białka (2 pozostałe i 2 od ciasta kruchego) na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową.
Ser zmielić przez maszynkę do mięsa, może być mielony, ale nie rzadki. Jajka i żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować. Na przygotowane kruche ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać i wyłożyć masę serową. Piekarnik nagrzać góra-dół do 170 stopni i piec seromakowiec 70 minut, lub dłużej do ładnego zrumienienia. Gotowe ciasto można polać lukrem, lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz