Klopsiki wieprzowe we własnym sosie, to ulubione danie nie tylko dorosłych, ale i małych smakoszy. Można podać je z kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi i ryżem, zawsze smakują wybornie. Zaletą jest też dosyć szybkie ich przygotowanie, można zrobić większą ilość, gdyż na drugi dzień nic nie tracą na swoim smaku.
Składniki:
- 500 gramów mięsa wieprzowego mielonego
- 50 gramów czerstwej bułki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 20 gramów mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso wieprzowe, może być z łopatki, biodrówki, nie może być tylko bardzo chude, umyć, zmielić. Czerstwą bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać do masy mięsnej. Cebulę obrać, jedną połowę pokroić w drobną kostkę, lekko przesmażyć, dodać do masy mięsnej. Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać mąkę ziemniaczaną, to rada mojej babci, wtedy klopsiki się nie rozpadną, wbić jajko i wyrobić ręką gładką masę, tak jak na kotlety mielone. Zwilżonymi w wodzie rękami ukształtować 8 kul jednakowej wielkości, każdą lekko spłaszczyć i obtoczyć w mące, robiłam klopsiki na dwa dni z podwójnej porcji. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć klopsiki z każdej strony na rumiano, przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć pokrojoną pozostałą cebulę, lekko przesmażyć, podlać wodą, zagotować i dodać do klopsików. Wody powinno być tyle, aby przykryła klopsy. Wszystko dusić na małym grzaniu 20-30 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, jeśli jest za rzadki, można zaprawić go jeszcze mąką.
Bardzo lubię takie klopsy.
OdpowiedzUsuń