Początek jesieni

7 listopada 2022

Kapuśniak z białej kapusty

 Kapusta jest jednym z najzdrowszych i stosunkowo tanim warzywem, a ugotowanie z niej Kapuśniaku jest bardzo proste. Kapuśniak to smaczna, lekka zupa, ugotowana na drobiowym rosole z dodatkiem  cebuli i pomidora, doprawiona octem jabłkowym i przyprawami, rozgrzeje nas w jesienne dni i poprawi humor.




Składniki:

  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 1/2 główki kapusty białej( 600 gramów)
  • 600-700 gramów ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka mąki
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka octu jabłkowego, lub soku z cytryny
  • zielony koperek

Wykonanie:

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć i drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać kapustę i zalać rosołem. Kapuśniak zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, lub trochę koncentratu pomidorowego, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15- 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na złoty kolor na tłuszczu, dodać łyżkę mąki, lekko zrumienić, dodać trochę wywaru, wymieszać i wlać do zupy, zasmażka nie tylko zagęści lekko zupę, ale doda też jej smaku. Na koniec dodać do smaku ocet jabłkowy, lub jeśli mamy sok z kiszonej kapusty, majeranek i koperek.

2 komentarze: