Kapusta jest jednym z najzdrowszych i stosunkowo tanim warzywem, a ugotowanie z niej Kapuśniaku jest bardzo proste. Kapuśniak to smaczna, lekka zupa, ugotowana na drobiowym rosole z dodatkiem cebuli i pomidora, doprawiona octem jabłkowym i przyprawami, rozgrzeje nas w jesienne dni i poprawi humor.
Składniki:
- 1,5 l rosołu drobiowego
- 1/2 główki kapusty białej( 600 gramów)
- 600-700 gramów ziemniaków
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka mąki
- tłuszcz
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka octu jabłkowego, lub soku z cytryny
- zielony koperek
Wykonanie:
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć i drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać kapustę i zalać rosołem. Kapuśniak zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, lub trochę koncentratu pomidorowego, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15- 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na złoty kolor na tłuszczu, dodać łyżkę mąki, lekko zrumienić, dodać trochę wywaru, wymieszać i wlać do zupy, zasmażka nie tylko zagęści lekko zupę, ale doda też jej smaku. Na koniec dodać do smaku ocet jabłkowy, lub jeśli mamy sok z kiszonej kapusty, majeranek i koperek.
Pyszna, rozgrzewająca zupa.
OdpowiedzUsuńDziękuję, zapraszam częściej!
Usuń