4 listopada 2022

Ciasto śmietankowe

 Ciasto śmietankowe moje dzieci często nazywają "jadą goście", gdyż często robię je wtedy, gdy zjawiają się niezapowiedziani goście. Ciasto śmietankowe jest bardzo szybkie, takie że wszystko do jednej miski, bardzo smaczne i zawsze się udaje. Przepis prosty i dla każdego.



Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 20 gramów budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • aromat śmietankowy kilka kropli
  • cukier puder do posypania




Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem, aż masa jajeczna zbieleje i będzie puszysta. Mąkę zmieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodać śmietanę, cały czas ubijając wlać olej. Gdy wszystko się połączy ubijając masę jajeczną ze śmietaną, dodawać po łyżce mąki, aż do wyczerpania. Przygotować formę 30 x 10 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić grzanie góra-dół, temperaturę 170 stopni i piec ciasto śmietankowe 50- 55 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową.

3 komentarze: