Rosół domowy tradycyjny, aromatyczny, bardzo zdrowy i obowiązkowy prawie w każdym polskim domu w niedzielę. Domowy rosół aby był dobry w dużej mierze zależy od mięsa, najlepiej jak jest to mięso z tak zwanego ,,wiejskiego drobiu" . Mój rosół jest z kaczki sobie wyhodowanej i z indyka, ale już ze sklepu. Można oczywiście ugotować go z innego mięsa: z kurczaka, czy z kury. Obowiązkowym dodatkiem jest makaron ze swojej roboty.
Składniki:
- 2 skrzydła z kaczki
- 1 szyja z kaczki
- 2 skrzydła z indyka
- podroby z kaczki: żołądek, serce
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 cebula
- pół pora
- pół selera
- 2 litry wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- kilka ziarenek pieprzu
- sól
- zielone liście lubczyku
- zielona natka pietruszki
- natka selera
- liść pora
Wykonanie:
Mięso zalać zimną wodą i zostawić, aby się trochę pomoczyło, następnie włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, wylać wodę i zalać świeżą zimną wodą, wtedy pozbędziemy się mętnej wody z białkiem tzw. szumowiny. Można też po zagotowaniu zebrać łyżką wszystkie szumowiny. Do garnka dodać obraną i przekrojoną na pół marchew, pietruszkę, por, seler, oraz cebulę opalaną nad gazem, lub zrumienioną na suchej patelni. Zmniejszyć grzanie do minimum, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wolno gotować, rosół musi lekko ,,pyrkać". Po godzinie gotowania dodać zielone liście lubczyka, pietruszki, selera i pora. Rosół musi gotować się wolno i długo, aby był klarowny i smaczny. Co jakiś czas można dolać trochę wody, gdyż rosół gotując się paruje. Gdy mięso jest miękkie, można je wyjąć z rosołu, wyłowić też włoszczyznę, a rosół przelać do mniejszego garnka, mnie wyszło około dwa litry rosołu, doprawić do smaku solą i podawać najlepiej z makaronem sobie zrobionym.