Początek jesieni

17 października 2022

Ogórkowa na rosole

 Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, ugotowana na rosole, z ziemniakami i zaprawiona śmietaną, bardzo smaczna i pożywna. Ogórki mam kiszone swoje z działki, robię z nich zapasy, ponieważ takich się nie kupi. Zupę ogórkową gotują bardzo często, gdyż moja rodzina lubi zupy kwaśne.










Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 0,25 kg kiszonych ogórków
  • 100 ml śmietany 
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • zielony koperek
  • 1 łyżka masła
  • sól

Wykonanie:

 Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać rosołem, zagotować zmniejszyć grzanie i wolno gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ja ścieram też marchewkę gotowaną, a następnie przesmażyć na maśle i dodać do zupy gdy ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą do smaku, jeśli zupa jest mało kwaśna, można dolać do smaku soku z ogórków. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę, a na koniec dodać śmietanę i pokrojony koperek. Zupę ogórkową można ugotować na wywarze warzywnym, a ogórki starte przesmażyć na maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz