Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, ugotowana na rosole, z ziemniakami i zaprawiona śmietaną, bardzo smaczna i pożywna. Ogórki mam kiszone swoje z działki, robię z nich zapasy, ponieważ takich się nie kupi. Zupę ogórkową gotują bardzo często, gdyż moja rodzina lubi zupy kwaśne.
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 0,25 kg kiszonych ogórków
- 100 ml śmietany
- 5-6 ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- zielony koperek
- 1 łyżka masła
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać rosołem, zagotować zmniejszyć grzanie i wolno gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ja ścieram też marchewkę gotowaną, a następnie przesmażyć na maśle i dodać do zupy gdy ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą do smaku, jeśli zupa jest mało kwaśna, można dolać do smaku soku z ogórków. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę, a na koniec dodać śmietanę i pokrojony koperek. Zupę ogórkową można ugotować na wywarze warzywnym, a ogórki starte przesmażyć na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz