Ketchup z dyni dostałam wraz z przepisem na spróbowanie od sąsiadki. Spróbowałam i bardzo mi smakował, dlatego postanowiłam podzielić się tym przepisem. Robi się go bardzo szybko, składników nie ma dużo, a ketchup jest naprawdę pyszny.
Składniki:
- 3 kg obranej dyni
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 szklanka octu
- 3,5 szklanki cukru
- 2 łyżki przyprawy do spagetti
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka curry
- 2 łyżki bazylii
- 2 łyżki oregano
- 800 gramów koncentratu pomidorowego gęstego
- 4 łyżki soli
Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę, dodać dwie łyżki soli i zostawić na dwie godziny, aby dynia puściła sok. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać dwie łyżki soli i zostawić na dwie godziny. Dynię i paprykę ugotować w oddzielnych naczyniach do miękkości, odlać wodę z solą i dobrze odsączyć na sitku. Odsączoną dynię i paprykę zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cukier, ocet, przyprawy, koncentrat pomidorowy, wszystko dobrze wymieszać i mieszając zagotować. Ketchup jest gesty, jeśli nie będziemy mieszać, będzie pryskał, gotować na wolnym grzaniu 10 minut. Słoiki wyparzyć i nakładać ketchup, zakręcić i pasteryzować małe słoiki około 15 minut. Ketchupu z dyni z tej porcji wyszło 16 słoików o pojemności 190 ml.
Dziękuję za pszepis.
OdpowiedzUsuńPyszny, moje dzieci i znajomi uwielbiają
OdpowiedzUsuńMoje wnuki też bardzo lubią, pozdrawiam!
Usuń