Ciasteczka orzechowe z cynamonem są pysznym dodatkiem do kawy, czy herbaty, a przepis jest bardzo prosty. Te ciasteczka sprawdzą się także na święta, dzięki dodatkowi cynamonu są w smaku trochę korzenne. Nie trzeba ich wyrabiać, ani nie potrzebne są foremki, taki szybkie, proste i smaczne.
Składniki:
- 100 gramów orzechów włoskich
- 70 gramów masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko
- 250 gramów mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Orzechy posiekać drobno, może ich być trochę mniej 80 gramów, ale ja lubię jak ich jest dużo. Masło lekko roztopić, nie może być gorące, tylko letnie, dodać mleko, cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cynamonem, a na koniec dodać posiekane orzechy. Mąkę z dodatkami wsypać do masy jajecznej i wymieszać. Ciasto nie będzie zwarte, tylko taka gruba kruszonka, ale jak ściśniemy trochę w ręku to zlepi się tak jak plastelina. Ciasto nabierać łyżeczką i formować kulki, spłaszczyć je i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 185-190 stopni góra-dół około 10- 12 minut, do ładnego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz