Pyszne, kruche, malutkie ciasteczka mini, takie na jeden kęs. Przepis jest bardzo prosty, każdy sobie poradzi, a ciasteczka bardzo smaczne. Ciasteczka są bez jajek, bez proszku do pieczenia, a mimo to wszystkim smakują. Możemy zrobić różne kształty ciasteczek, wszystko zależy od nas, lepią się bardzo dobrze. Do formowania ciastek możemy zaprosić dzieci, chętnie nam pomogą i miło spędzą czas.
Składniki:
- 200 gramów masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 300 gramów mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropel aromatu
Wykonanie:
Ciasto na ciasteczka zagniata się łatwiej, jeśli masło jest miękkie, nie rozpuszczone, tylko w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać miękkie masło, łyżkę soku z cytryny i kilka kropel aromatu śmietankowego, lub cytrynowego, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę, aby stężało. Gdy ciasto stężeje, małą łyżeczką nabierać ciasto i w rękach formować malutkie, podłużne ciasteczka, każe przycisnąć po wierzchu trzonkiem łyżeczki, będzie wtedy wzorek na wierzchu, lub robić inne kształty według upodobania, ważne aby były to malutkie ciasteczka, takie na raz do zjedzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciasteczka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec 10-12 minut do ładnego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz