Jarmuż jest bardzo zdrowy, ale też i smaczny. Można przyrządzić go gotowany, ale też na surowo w formie sałatki. Moja propozycja sałatki to połączenie słodkiej gruszki, ze słonym serem i z jarmużem, a wszystko polane pysznym sosem i posypane prażonymi pestkami słonecznika. Dodatek sera sprawi, że podniesiemy kaloryczność sałatki i może ona stanowić pyszny posiłek, na drugie śniadanie do pracy, kolację, lub lekką przekąskę.
Składniki:
- kilka liści jarmużu
- 100 gramów sera typu Feta
- 1-2 miękkie gruszki
- 1 łyżka nasion słonecznika
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie:
Przygotowanie sałatki zaczynamy od zrobienia sosu. Do naczynia, lub najlepiej słoika dodać oliwę, miód płynny, zioła, sok świeżo wyciśnięty z cytryny i musztardę ostrą, zakręcić słoik i potrząsać nim, aż utworzy nam się aksamitny sos. Jarmuż umyć, oberwać delikatne same listki, a grubsze nerwy odrzucić. Porwany na kawałki jarmuż przełożyć do miski, polać sosem i ugnieść, wtedy jarmuż zmięknie, zostawić tak na chwilę. Można też jarmuż obgotować i przelać zimną wodą. Obrać gruszkę i pokroić ją wzdłuż na cienkie plastry, jeśli gruszka jest mniej dojrzała, to pokrojoną przesmażyć chwilę na łyżce masła z dodatkiem łyżeczki miodu. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Na płaskim półmisku ułożyć jarmuż, na wierzchu poukładać plasterki gruszki. Ser rozdrobnić, można pokroić w kostkę, lub pokruszyć bezpośrednio na gruszce. Sałatkę posypać na koniec uprażonymi nasionami słonecznika.