Zupa szczawiowa jest bardzo dobra, a w dodatku bardzo prosta. Tym razem wersja zupy ugotowana na rosole, czyli błyskawiczna, ze słoiczka sobie zrobionego wiosną szczawiu . Najbardziej lubię taką kwaśną, dlatego nie żałuję do niej szczawiu, zaprawioną śmietaną i z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami. Taką zupą można się najeść, jest treściwa i smaczna.
Składniki:
- 1 litr rosołu
- 1 słoik szczawiu u mnie 400 ml
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- 4 jajka
- 1kg ziemniaków
- sól
- cukier
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki obrać, umyć, zalać zimną wodą, osolić do smaku i ugotować. Gdy ziemniaki się gotują zagotować rosół, dodać szczaw ze słoika, lub 2-3 garście świeżego i zagotować. Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody, wymieszać, dodać trochę gorącej zupy i wlać do garnka. Zupę doprawić do smaku solą i szczyptą cukru, dla zrównoważenia smaku, jeśli mało kwaśna, można dodać soku z cytryny. Do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy, zahartować ją i zaprawić zupę. Ugotowane ziemniaki odcedzić, polać gorącą szczawiową i dodać obrane połówki jajek.
Tak robi się zupę
OdpowiedzUsuń