Sałatki smakują najbardziej w lato, gdy pomidory dojrzewają na słońcu, zioła rosną w ogrodzie, a upały sprawiają, że mamy ochotę na coś lekkiego. Kolorowa, pyszna i lekka sałatka z dodatkiem mozzarelli, wystarczy kilka minut i mamy smaczną przekąskę. Moja sałatka jest z pomidorów wychodowanych w naszym ogrodzie, są to bycze serca, a także bardzo smaczne żółte pomidory.
Składniki:
- 3-4 pomidory dosyć duże
- 300 gramów sera mozzarelli
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżka soku z limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- świeża bazylia
Wykonanie:
Pomidory najlepiej jak są w różnych kolorach, wtedy sałatka ładnie wygląda, umyć i pokroić na cząstki, lub plastry, a następnie wyłożyć na talerz i lekko oprószyć solą. Można też pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę szalotkę obrać, pokroić w drobną kostkę i posypać pomidory. Sałatkę polać sokiem z limonki. Mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki. Listki bazylii porwać na kawałki i dodać na wierzch. Sałatkę posypać pieprzem, ziołami, a na koniec polać oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz