Risotto z warzywami jest to proste danie, które można podać zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację. Warzywa mogą być różne, u mnie papryka, marchew, cebula, pomidory suszone, ale często dodaję też cukinię. Danie to chętnie jedzą dzieci, można przemycić tu dużą porcję warzyw.
Składniki:
- 1 szklankę ryżu arborio, lub innego do risotto
- 1 marchew
- 1 papryki czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 4-5 suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/4 sera typu Feta
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 3 szklanki gorącego wywaru warzywnego lub wody
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól
- pieprz
- 100 ml wina białego wytrawnego
Wykonanie:
Ryż opłukać w zimnej wodzie i odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, chwilę przesmażyć, dodać marchew i czosnek, smażyć pół minuty, włożyć paprykę i wszystko przesmażyć. Można dodać małego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Następnie na patelnię wsypać ryż i cały czas mieszać, obsmażyć, aż ryż zrobi się szklisty, wlać wino i wymieszać. Jeśli risotto będą jadły dzieci, nie dodawać wina. Teraz dolewać chochlą gorącą wodę i cały czas mieszać, gotując na małym grzaniu, jak ryż wchłonie płyn dodać znowu i tak powtarzać, aż ryż się ugotuje i wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać zioła prowansalskie, pokrojone w paski suszone pomidory i wszystko wymieszać. Wyłączyć grzanie dodać pokrojony w kostkę ser feta, parmezan i łyżkę szczypiorku, wszystko wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać po wierzchu szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz