Piegusek to pyszne ciasto z dodatkiem maku, dosyć proste i szybkie. Nazwę swą zawdzięcza właśnie kropeczkom z maku, które wyglądają jak piegi. Mak do pieguska może być mielony, lub nie, ja użyłam mielony, wtedy piegi są mniejsze, ale często robię ze zwykłym makiem. Przepis bardzo stary, wiele razy wykorzystany, nie tylko w moim domu.
Składniki:
- 250 gr masła( może być margaryna)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka suchego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki mleka ( jeśli ciasta okaże się za gęste)
- 50 gramów rodzynek nie koniecznie
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej włożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i utrzeć. Do utartej masy dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ucieranej masy dodawać po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko ubić. Na koniec dodać mak, trzeba go przesiać, opłukać i wysuszyć na sitku, ja dodałam mak mielony, taki gotowy ze sklepu. jeśli piegusek byłby za gęsty, dodać trochę mleka, ale ja nie dodawałam. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć i dodać do pieguska. Przygotować foremkę keksową, 30 cm x 12 cm, wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Pieguska pieczemy w temperaturze 175 stopni góra-dół, około godziny do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz