Papryka marynowana w słoikach na zimę, pyszna, chrupiąca, nie za ostra. Przepis jest bardzo prosty i szybki, pasteryzowanie też trwa krótko. Paprykę miałam kolorową, ale może być jeden gatunek. Przepis jest bardzo stary z lat osiemdziesiątych, sprawdzony, papryka jest bardzo smaczna.
Składniki:
- 1 kg papryki w różnych kolorach
- 450 ml wody
- 250 gramów cukru
- 250 ml octu 10%
- 250 ml oleju
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1czubata łyżeczki gorczycy
Wykonanie:
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w pionowe paski, lub na kawałki. Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Do garnka wlać wodę, ocet, olej, dodać cukier, pieprz, gorczycę i wszystko zagotować. Paprykę ułożyć w słoikach jak najciaśniej, nie zawsze się to udaje, dlatego trudno obliczyć ilość zalewy. Niektórzy parzą paprykę, a następnie układają w słoikach, ja tak nie robię. Paprykę zalać wrzącą zalewą, brzegi słoika wytrzeć do sucha, zakręcić i ułożyć w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości, przykryć i zagotować, a potem zmniejszyć grzanie i wolno pasteryzować 12 minut. Z porcji tej wyszło 6 słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz