Makaron z warzywami świeżymi, cukinią, cebulą, papryką i okrą, w sosie ze świeżych pomidorów, bez mięsa, to pyszne, lekkie danie. Okrę można zastąpić fasolką szparagową, lub bakłażanem. Warzywa można pokroić w kostkę, lub większe kawałki, tak jak lubimy.
Składniki:
- 500 gramów makaronu Muszelki
- 2-3 papryki
- 1 cukinia
- 1 duża cebula
- 100 gramów okry lub fasolki szparagowej
- 400 gramów pomidorów
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka zielonej natki pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- ser tarty parmezan
Wykonanie:
Warzywa umyć, cukinii nie obierać, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w kostkę, lub w paski. Papryka, dobrze jak jest kolorowa, wtedy danie wygląda ładnie. Okra świeża, jest trudno dostępna, można kupić ją w puszce już gotową i dodać na koniec do miękkich warzyw, lub zastąpić fasolką szparagową. Ja miałam świeżą okrę, pokroiłam ją na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną cebulę, gdy się lekko zeszkli, dodać świeżą okrę, dusić 5-7 minut. Następnie dodać paprykę, obsmażyć, dodać cukinię i smażyć pod przykryciem na wolnym grzaniu, mieszając co chwilę około 5 minut. Pomidory umyć, sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do warzyw, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Wszystko chwilę dusić bez przykrycia. Ugotować makaron według przepisu. Do warzyw dodać zieloną natkę pietruszki. Makaron można wymieszać z warzywami, lub wyłożyć warzywa na wierzchu makaronu i posypać parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz