3 września 2022

Makaron z warzywami

 Makaron z warzywami świeżymi, cukinią, cebulą, papryką i  okrą, w sosie ze świeżych pomidorów, bez mięsa, to pyszne, lekkie danie. Okrę można zastąpić fasolką szparagową, lub bakłażanem. Warzywa można pokroić w kostkę, lub większe kawałki, tak jak lubimy.

Składniki:


  • 500 gramów makaronu Muszelki
  • 2-3 papryki 
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • 100 gramów okry lub fasolki szparagowej
  • 400 gramów pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ser tarty parmezan



Wykonanie:

Warzywa umyć, cukinii nie obierać, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w kostkę, lub w paski. Papryka, dobrze jak jest kolorowa, wtedy danie wygląda ładnie. Okra świeża, jest trudno dostępna, można kupić ją w puszce już gotową i dodać na koniec do miękkich warzyw, lub zastąpić fasolką szparagową. Ja miałam świeżą okrę, pokroiłam ją na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną cebulę, gdy się lekko zeszkli, dodać świeżą okrę, dusić 5-7 minut. Następnie dodać paprykę, obsmażyć, dodać cukinię i smażyć pod przykryciem na wolnym grzaniu, mieszając co chwilę około 5 minut. Pomidory umyć, sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do warzyw, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Wszystko chwilę dusić bez przykrycia. Ugotować makaron według przepisu. Do warzyw dodać zieloną natkę pietruszki. Makaron można wymieszać z warzywami, lub wyłożyć warzywa na wierzchu makaronu i posypać parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz