Zupa Fasolowa to jedna z tych zup, kiedy domownicy proszą o dokładkę, dlatego gotuję jej więcej. Zupa treściwa, z ziemniakami, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, a do tego obowiązkowo musi być majeranek. Fasolowa to prosta polska zupa, gotowana od zawsze, prawie w każdym domu i bardzo smaczna.
Składniki:
- 300 gramów fasoli białej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 200 gramów wędzonego boczku
- 250 gramów dobrej kiełbasy
- 6 ziemniaków
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól
Wykonanie:
Wieczorem poprzedniego dnia przed gotowaniem zupy, fasolę zalać wodą tak, aby woda wystawała 8-10 cm nad fasolą i zostawić na noc, wtedy fasola napęcznieje i szybciej się ugotuje. Rano przełożyć fasolę do garnka zalać litrem wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno pod przykryciem gotować około 30 minut. Warzywa obrać, umyć i dodać do zupy. Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki i jak fasola jest prawie miękka, dodać do zupy. Zupa fasolowa bardzo gęstnieje, dlatego można dolać jeszcze wody, chyba że lubimy bardzo gęstą. Boczek pokroić w kostkę i wsypać na suchą patelnię, lekko go wytopić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną kiełbasę, wszystko przesmażyć. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, dodać do zupy fasolowej. Doprawić do smaku solą, fasolową solimy pod koniec gotowania, pieprzem, dodać paprykę i majeranek. Gotować wszystko trzy minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz