Budyniowe ciastka, to kruche ciasteczka, małe takie na jeden kęs, pyszne i delikatne. Przepis jest bardzo prosty, jeden z moich ulubionych, ciasteczka robi się szybko, nie trzeba ani specjalnie wyrabiać, ani wałkować. Do pomocy przy formowaniu warto zaprosić dzieci, razem miło spędzi się czas, a ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
- 250 gramów masła
- 250 gramów mąki pszennej
- 80 gramów cukru pudru
- 100 gramów budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać masło o temperaturze pokojowej, chociaż w przepisie oryginalnym jest, że ma być prosto z lodówki, ale lepiej się te ciasteczka robi, gdy masło nie jest twarde. Dodać cukier puder i budyń waniliowy, oraz sok z cytryny, zagnieść ciasto na gładką masę, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę, aby odpoczęło. Do ciastek budyniowych nie dodaje się jajek, a mimo to ciasteczka są pyszne. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, nabierać łyżeczką ciasto i formować w ręku kulki, które układać w formie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciasteczka 12-14 minut, do zrumienienia. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem, ale ja wolę takie bez niczego. Ciasteczek budyniowych wyszło 40.
mega super blog! oby tak dalej!
OdpowiedzUsuń