13 września 2022

Budyniowe ciastka

 Budyniowe ciastka, to kruche ciasteczka, małe takie na jeden kęs, pyszne i delikatne. Przepis jest bardzo prosty, jeden z moich ulubionych, ciasteczka robi się szybko, nie trzeba ani specjalnie wyrabiać, ani wałkować. Do pomocy przy formowaniu warto zaprosić dzieci, razem miło spędzi się czas, a ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze.



Składniki:

  • 250 gramów masła
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów cukru pudru
  • 100 gramów budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać masło o temperaturze pokojowej, chociaż w przepisie oryginalnym jest, że ma być  prosto z lodówki, ale lepiej się te ciasteczka robi, gdy masło nie jest twarde. Dodać cukier puder i budyń waniliowy, oraz sok z cytryny, zagnieść ciasto na gładką masę, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę, aby odpoczęło. Do ciastek budyniowych nie dodaje się jajek, a mimo to ciasteczka są pyszne. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, nabierać łyżeczką ciasto i formować w ręku kulki, które układać w formie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciasteczka 12-14 minut, do zrumienienia. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem, ale ja wolę takie bez niczego. Ciasteczek budyniowych wyszło 40. 


1 komentarz: