Szarlotka na kruchym cieście, sprawdzony przepis, mój ulubiony, taką piekę najczęściej. Ciasto jest delikatne, miękkie, nie kruszy się, przełożone smażonymi jabłkami, przykrytymi ciastem. Przepis jest prosty, każdemu się uda, a ciasto lekko się zagniata. Taką szarlotkę można zrobić na każdą okazję i tak po prostu do herbaty, czy kawy.
Składniki:
- 500 gramów mąki
- 200 gramów cukru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 200 gramów margaryny
- 80 ml kwaśnej śmietany ( 3 łyżki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- cukier do jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, lub zetrzeć na tarce o dużych otworach, przełożyć do rondla, dodać cukier do smaku, przesmażyć, aż jabłka zmiękną. Czas smażenia zależy od gatunku jabłek, na koniec dodać cynamon i zostawić, aby przestygły. Mąkę pszenną przesiać, dodać proszek do pieczenia i posiekać nożem z margaryną. Dodać sól, cukier, śmietanę i żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia 20 na 35 wyłożyć papierem i wyłożyć 2/3 ciasta, rękę lekko oprószyć mąką i wylepić ciastem dno formy, na koniec nakłuć w kilku miejscach widelcem, zostawić w chłodnym miejscu, aby stężało. Pozostałe ciasto schować do lodówki na 20 minut. Do przestudzonych jabłek wsypać budyń i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i wstawić ciasto na 20 minut, aby spód się podpiekł. Uciąć 2 kawałki papieru do pieczenia wielkości formy, na jednym papierze rozłożyć wyjętą część ciasta z lodówki, przykryć drugim papierem i rozwałkować ciasto na prostokąt wielości formy, dzięki temu, ciasto cienko się rozwałkuje i nie będzie się lepić do wałka. Gdy ciasto lekko się zrumieni, wyjąć je i wyłożyć usmażone jabłka, wyrównać, zdjąć papier z wierzchu ciasta i przykryć nim jabłka, a następnie delikatnie odlepić papier. Szarlotkę wstawić do piekarnika i piec jeszcze około pół godziny do ładnego zrumienienia. Gotową szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz