25 sierpnia 2022

Szarlotka prosta

 Szarlotka na kruchym cieście, sprawdzony przepis, mój ulubiony, taką piekę najczęściej. Ciasto jest delikatne, miękkie, nie kruszy się, przełożone smażonymi jabłkami, przykrytymi ciastem. Przepis jest prosty, każdemu się uda, a ciasto lekko się zagniata. Taką szarlotkę można zrobić na każdą okazję i tak po prostu do herbaty, czy kawy.



Składniki:

  • 500 gramów mąki
  • 200 gramów cukru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 200 gramów margaryny 
  • 80 ml kwaśnej śmietany ( 3 łyżki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • cukier do jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 budyń waniliowy

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, lub zetrzeć na tarce o dużych otworach, przełożyć do rondla, dodać cukier do smaku, przesmażyć, aż jabłka zmiękną. Czas smażenia zależy od gatunku jabłek, na koniec dodać cynamon i zostawić, aby przestygły. Mąkę pszenną przesiać, dodać proszek do pieczenia i posiekać nożem z margaryną. Dodać  sól, cukier, śmietanę i żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia  20 na 35 wyłożyć papierem i wyłożyć 2/3 ciasta, rękę lekko oprószyć mąką i wylepić ciastem dno formy, na koniec nakłuć w kilku miejscach widelcem, zostawić w chłodnym miejscu, aby stężało. Pozostałe ciasto schować do lodówki na 20 minut. Do przestudzonych jabłek wsypać budyń i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i wstawić ciasto na 20 minut, aby spód się podpiekł. Uciąć 2 kawałki papieru do pieczenia wielkości formy, na jednym papierze rozłożyć wyjętą część ciasta z lodówki, przykryć drugim papierem i rozwałkować ciasto na prostokąt wielości formy, dzięki temu, ciasto cienko się rozwałkuje i nie będzie się lepić do wałka. Gdy ciasto lekko się zrumieni, wyjąć je i wyłożyć usmażone jabłka, wyrównać, zdjąć papier z wierzchu ciasta i przykryć nim jabłka, a następnie delikatnie odlepić papier. Szarlotkę wstawić do piekarnika i piec jeszcze około pół godziny do ładnego zrumienienia. Gotową szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz