Sałatka na zimę na bazie ogórków z dodatkiem cukinii, cebuli, papryki i marchwi, słodko-kwaśna, taka do obiadu, ale też jako dodatek do wędliny. Przygotowanie sałatki zajmuje trochę czasu, ale przepis jest prosty, każdy może taką sałatkę zrobić. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie. Do sałatki tej można wykorzystać przerośnięte ogórki, z którymi często nie wiemy co zrobić.
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 1,5 kg cukinii
- 3 średnie papryki
- 500 gramów cebuli
- 400 gramów marchwi
- 2 czubate łyżki soli
Zalewa:
- 250 ml octu 10%
- 250 ml oleju
- 250 gramów cukru
- 150 ml wody
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, połowę obrać, a resztę zostawić ze skórką, a następnie pokroić w plastry trochę grubsze niż na mizerię. Cukinię umyć, wydrążyć, jeśli młoda nie obierać, tylko pokroić na taką grubość jak ogórki, lub w kostkę. Paprykę u mnie żółta, umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać, pokroić w plasterki i obgotować przez 2 minuty, a następnie odcedzić. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, dodać sól kamienną, taką do przetworów, wymieszać i zostawić na sześć godzin, co jakiś czas mieszać. Z podanych składników: octu, cukru, oleju, wody i przypraw ugotować zalewę. Warzywa odcedzić z soku który powstał, dodać zalewę, wymieszać i zostawić na godzinę. Przygotować słoiki: umyć i wyparzyć razem z zakrętkami. Wyszło z tej porcji 15 słoików 270 ml. Sałatkę nakładać do słoików razem z zalewą, lekko ją ugniatając, wytrzeć brzeg słoika i zakręcić. Słoiki pasteryzować od zagotowania wody 10-12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz