Początek jesieni

6 sierpnia 2022

Pasztet z cukinii

 Pyszny pasztet z cukinii, chociaż nie ma w nim mięsa, to właściwie taka zapiekanka z tartej cukinii, ziemniaków, marchewki i cebuli. Wygląda jak pasztet, a kanapka z dodatkiem tego pasztetu jest bardzo smaczna. Cukinia to bardzo smaczne warzywo, teraz w sezonie powinno się jej jeść jak najwięcej, a w tej formie smakuje trochę inaczej. Przepis nie jest trudny, tak więc zachęcam do wypróbowania.



Składniki:

  • 1,20 cukinii
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka




Wykonanie:

Cukinię umyć, obrać i wydrążyć nasiona. Ziemniaki i marchew obrać i umyć. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych otworach, a ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce o średnich otworach, posypać wszystko płaską łyżeczką soli, wymieszać i zostawić, aby warzywa puściły sok. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i przesmażyć na złoto na łyżce oleju. Warzywa odcisnąć dosyć dokładnie z soku, najlepiej przez gazę, lub ściereczkę lnianą, dodać przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, całe jajka, bułkę tartą, kaszę manną, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Jeśli masa jest rzadka, można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Piekarnik rozgrzać góra -dół do temperatury 180 stopni. Masę od razu przełożyć do małej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką wierzch, ja ozdobiłam pasztet paskami skórki od cukinii. Pasztet wstawić od razu do piekarnika i piec około 80 minut do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu zostawić w formie do wystudzenia, zimny pasztet jest gotowy do jedzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz